Ce putem face pentru a ne respecta deciziile

Distribuie

Am dat recent peste un articol care descrie câteva trucuri psihologice ce ar putea să ne ajute să ne respectăm deciziile, luate de noi cu diferite ocazii, cum ar fi în ajun de Anul Nou. Nu este foarte clar cum lucrează fiecare din aceste trucuri, dar este sigur faptul că în general acestea funcționează (oricum, depinde și de persoana care le aplică și de obiectivele propuse). Iată câteva dintre ele:

1. Începeți într-o zi de luni! Mențiune: anul 2018 începe într-o zi de luni, deci această zi de luni nu va fi un început de săptămână obișnuit, lucru care vă va permite să vă raportați la ea ca fiind o ocazie unică de a începe să puneți în aplicare o decizie importantă, cu șanse mult mai mari de a o duce cu succes până la capăt.

2. Nu improvizați, faceți-vă un plan! Doar simpla intenție de a face ceva nu este suficientă. De regulă, oamenii au tendința de a amâna lucrurile atunci când nu au un plan bine gândit, iar persoanele cu un plan bine determinat au șanse mult mai mari de a se ține de obiectivul prestabilit.

3. Nu vă faceți planuri alternative/de rezervă! Planurile de rezervă au un efect invers, pentru că vă sabotează de fapt dorința de a vă urmări scopul principal. Persoanele cu un plan de rezervă renunță, de regulă, mult mai ușor la planul principal. Planurile de rezervă servesc mai degrabă ca o scuză pentru eșecul care l-ați suferit în realizarea planului principal.

4. Dacă planul dvs. este legat cumva de cifre/numere, alegeți un număr par, zice o sursă! Dar aici nu pot fi de acord. Eu prefer numerele impare, în special cele care oscilează/variază în jurul lui șapte și nu mai mari de treisprezece. Ați auzit cumva despre existența unui număr magic? Recomandarea mea aici este să vă folosiți credința personală!

5. Implicați-vă financiar! Probabil cunoașteți deja din propria experiență că cursurile gratuite de limbi străine, consultațiile psihologice gratuite, antrenamentele gratuite la sală, etc., sunt mai greu de urmat dacă, evident, nu vă costă nimic. De aceea, implicați-vă financiar! Chiar dacă respectarea unei decizii nu implică în mod obligatoriu cheltuieli financiare, dați cuiva, în care aveți încredere, o anumită sumă de bani pe care această persoană să-i cheltuie cum vrea ea, de exemplu să-i doneze pentru o cauză caritabilă, în caz că nu vă duceți la bun sfârșit decizia luată.

6. Realizați-vă decizia/planul pe etape! Nu vă propuneți obiective mari de genul: să învăț o limbă străină într-un an, să slăbesc cu 20 kg în șase luni, să-mi schimb personalitatea prin antrenament autogen, etc. Chiar dacă acestea sunt realizabile, ele sunt prea generale și nu vor funcționa. Împărțiți-vă planul în mai multe etape și cu obiective mici, mai ușor de atins: să învăț 10-20 cuvinte noi pe săptămână, să slăbesc cu 0,5-1 kg pe lună, să învăț o metodă de autocontrol emoțional, etc., sau poate chiar și mai mici. Realizarea cu succes a unei etape din plan o să vă aducă satisfacție și o încredere în sine mai mare, ajutându-vă să vă duceți planul la bun sfârșit.

7. Folosiți-vă voința, antrenați-o! Aceasta este o resursă foarte importantă, dar care are și anumite limite. Folosiți-o cu înțelepciune, dar nu o forțați! Ca și orice altă capacitate umană, aceasta poate fi dezvoltată! Îndeplinirea punctelor descrise mai sus vă va ajuta inclusiv să vă dezvoltați și voința, iar o voință mai puternică o să vă ajute în respectarea deciziilor luate.

Succes!

P.S. Acesta nu este un articol științific, deci tratați-l ca atare.


Distribuie

Lasă un răspuns